ALİ ÖZKAYA AK PARTİ AFYONKARAHİSAR MİLLETVEKİLİ

“Bizi Uzay Programları İçin Eleştirenleri Millete Havale Ediyoruz”

11 Şubat 2021

Ak Parti Milletvekili Ali Özkaya, muhalefet partilerini “Bizi uzaya uydu göndereceğimiz nedeniyle eleştirenleri millete, milletin vicdanına ve aklına havale ediyoruz” dedi.

Ak Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, Ankara Masası özel yayınında Gökhan Gökyıldırım’ın sorularını yanıtladı.

Yayında hükümetin yaptığı çalışmalarda muhalefetin aldığı tavrı değerlendiren Özkaya, yaşananları “psikolojik ve travmatik durum” olarak niteledi.

“Tüm sıkıntılara rağmen Ay’a da gideceğiz”

Muhalefetin uzay çalışmalarını da eleştirdiğini belirten Özkaya, “Şimdi şunu söylüyorum geçmişte hep ne derlerdi, başörtüsü yasağı olduğunda “Siz ne uğraşıyorsunuz, millet Ay’a gidiyor, siz gelmişsiniz başörtüsüyle uğraşıyorsunuz” demezler miydi üniversite öğrencilerine? Şimdi bunu diyenler bugün Ay’a gidiyoruz vay vay Ay’da ne işimiz var? Astronot olacağız. Hepsine aynı merkezden söylemişler. Biz neden Ay’a gidiyoruz mesela bir sürü sıkıntımız var. Bizim sıkıntımız olabilir. Tüm sıkıntılara rağmen Ay’a da gideceğiz, Antarktika’ya da gideceğiz, uzaya da gideceğiz. Bu uydularımızı da fırlatacağız. Bakın bugün bizim bir SİHA teknolojimiz gelişmişse Hava savunma sistemlerimiz gelişmiş ve dünyanın bütün egemen güçlerinin önünde saygıyla eğildiği bir  siyasi askeri doktrini oluşturmuşsa bunun çok önemli kısmı uzayla ilgili konulardır ve teknolojiyle ilgilidir oyunlarla ilgili konulardır.  Türkiye Uzay Ajansı’nı kurdu. İnşallah 6A uydusunu da benim de çok tanıdığım güzel insanlar çalışıyor, uzayla ilgili uyum çalışmaları devam ediyor.  Bunların hepsini Türkiye yapabilecek kabiliyette ve güçte yetenekte eksik olanlar vardır mıdır mutlaka vardır. Siz bir yerden başlamadığınız müddetçe asla hedefe varamazsınız, sonucu elde edilemezsiniz. Ak Parti’yi ve bizi uzaya uydu göndereceğimiz nedeniyle eleştirenleri millete havale ediyoruz. Milletin vicdanına ve aklına havale ediyoruz. Bu insanların gerçekten bu memleketin hayrına, iyiliğine, güzelliğine, refahına yapılmış işlere bu kadar karşı olmaları, milletin refahını, mutluluğunu, güvenliğini temin edecek konulara düşman olmaları, bir psikolojik vakadır, bir travmatik durumdur.” dedi.

“Allah bunlara akıl fikir versin diyoruz”

Özkaya tüm eleştirilere rağmen çalışmalarına devam edeceklerini vurgulayarak “Bu travmatik durumu gören muhalefetin de kendini kontrol etmesi lazım. İki gün önce istifa eden Sayın Muharrem İnce’nin söylediği ne kadar doğru bir şeydi. “Ben ne işiniz var Libya’da diyen Mavi Vatan’ın görmezden gelenler ile yolumu ayırıyorum” dedi. Hakikaten bizim ülkemizde bir muhalefet var. Libya’da ne işiniz var? Suriye’ye neden asker gönderiyoruz? Karabağ’a neden gidiyoruz?  “Doğu Akdeniz’deki  bir kavganın içine gidiyoruz” diyen, milletin hakkını, hukukunu, menfaatini, egemenliğini, bağımsızlığını önemsemeyen, başka ülkelerle bunlardan birliktelik yapan muhalefet var. Allah bunlara akıl fikir versin diyoruz ve aziz milletimize uzayda da, Mavi Vatan’da da gönül coğrafyasında hizmet etmeye devam edeceğiz.” İfadelerini kullandı.

“Anayasa’yı yeni dönemde olabileceğimiz kanaatindeyim “

Anayasa çalışmalarına da değinen Özkaya, şunları söyledi;

Tabii burada mühim konu şu: Anayasa’nın nasıl yapılacağı anayasayla belirlenmiştir. Anayasa’nın 175. maddesinde Anayasa değişiklinin usulü belirlenmiş, ama ondan önce Anayasa bir toplumsal sözleşme olduğu için mutlak suretle partilerin Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde bir anlaşması gerekiyor. Bu anlaşma olmadığı müddetçe Anayasa’yı değiştirmek kolay değil.

Anayasa’yı değiştirmenin yolu da önce partilerin bir uzlaşma sağlaması. Bu uzlaşmanın sonunda oluşturulacak bir komisyon çerçevesinde Anayasa metninin daha önceki tecrübeler çerçevesinde oluşturulması, oluşturulan metin üzerinden de Meclis’e sevki ve Meclis’teki komisyon ve genel kurul süreçlerinin tamamlanması. İnşallah ben bunun yeni dönemde olabileceğimiz kanaatindeyim.

“Mantıkla yeniden hazırlamamız ve yapmamız gerekiyor”

Türkiye Büyük Millet Meclisi 1921’de hem devleti kurdu hem istiklal savaşını yaptı  hem de Teşkilat Esasiye Kanunu kabul etti. Bu tecrübesi olan bir Meclis’in 1961’deki darbe Anayasa’sı ve 1982 darbe Anayasası’yla ülkemizi yönetmeye devam etmemizi gerektirmiyor. Bu Anayasa’da 82 Anayasası’nda toplam 17 değişiklik yapıldı ve bu değişikliklerde de 194 madde yanlış hatırlamıyorsam bir maddede birden çok defa olmak üzere değişikler yapıldı.

Bu kadar çok değiştirilmiş bir Anayasa’yı oturup yeniden sivil, demokrat, katılımcı, özgürlükçü şeffaf hukuk devletini öne çıkaran bireysel hak ve özgürlükleri koruyan teşebbüs hürriyetinin önünü açan bir mantıkla yeniden hazırlamamız ve yapmamız gerekiyor. Dua ediyorum ki Mevla’m bize bu Anayasa’yı yazdığımız günü göstersin.

“Toplumsal uzlaşma metni oluşturmak önemli”

Anayasa’yı değiştirme yöntemi belirli ama ondan önce bir uzlaşma, toplumsal uzlaşma Jean Jack Rousse’nun o meşhur sözü gibi toplumsal uzlaşma metnini oluşturmak önemli. Bugün toplumsal uzlaşmayı Meclis’teki partileri katıldığında yüzde 95’in üzerinde bir uzlaşma temin edilmiş oluyor. Tabii Meclis’teki tüm partiler katılır ve katkı verirse hiç şüphesiz ki bu Anayasa değişikliği çok hızlı ve çok kolay olur.

“Uzlaşamadığımız konularda birbirimize ne kadar yaklaşabiliyoruz”

Ama efendim ben şuna katılmıyorum, şunu istemiyorum bu olmasın diye net tavırlar koyduğunuzda toplumsal uzlaşma hiçbir şekilde bir araya gelmez. Herkesin karşı olduğu, arzu etmediği, çok beğenmediği, kendi siyasal düşüncesi ile örtüşmeyen birçok kurullar kurallar da olabilir. Ama biz eğer bir uzlaşma sağlayacaksak mutlak sonrada önce oturacağız hangi konularda uzlaşabiliyoruz, hangi konularda uzlaşamıyoruz, uzlaşamadığımız konularda birbirimize ne kadar yaklaşabiliyoruz, hangi ortak yönleri bulabiliyoruz.

İşte bunları temin edebilmemiz için de mutlaka oturup bir süreci belirlememiz lazım. Süreci belirlemek için de Anayasa, değişim, dönüşüm, yazılım her ne adını koyuyorsak o metni oluşturacak masanın etrafında bir araya gelmemiz gerekiyor.

İnsan hakları eylem planıyla ilgili Adalet Bakanlığımız, İnsan Hakları Başkanlığımız çok uzun süredir bir çalışma yapıyor. Buna yargının bütün bileşenleri, üniversiteler, Meclisimizdeki partiler ve Bakanımız.  Sayın Adalet Bakanımız, hem insan hakları komisyonuna hem adalet komisyonuna  verdiği brifingler, ilgili hukukçu milletvekillerimiz ve birçok akademisyen katkı verdi.

“Çalışmalar bir noktaya geldi”

Ali Özkaya ayrıca Anayasa çalışmalarında belli bir noktaya gelindiğinin altını çizdi. Oluşturulan komisyonlarda çalışmaların yapılacağını ifade eden Özkaya “Bunların bir kısmında kanun değişikliği, bir kısmı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, bir kısmı yönetmelik değişikliği, idari uygulamaların değişikliği gibi onlarca başlıklar var. İnşallah bu başlıkların yasama ile ilgili olan kısımlarına biz olgunlaştıktan ve partimizin yetkili kurulları olgunlaştıktan sonra Meclisimizde ki kanun hazırlıkları ve ilgili oluşturulan komisyonlarımız da çalışacağız. Tam olgunlaşma temin edildikten sonra belki kanunun özelliğine göre grup başkan vekillerimiz diğer partilerle de konuşarak son haline getirip kanunla ilgili kısmını teknik olarak sunma ve ondan sonra da kanunlaşma sürecini temin etmektir. Bazı bölümler vardır ki derhal bir idari uygulama da yürürlüğe girecek. Onlar da inşallah Sayın Cumhurbaşkanımız bunları inanıyorum ki kısa sürede açıklayacaktır.” dedi.

Son Haberler

AK Parti ile Tarih Yazacağız

24 Şubat 2024

Özkaya, İlçelerde Vatandaşlarla Buluşuyor.

23 Şubat 2024

Özkaya ve Arslan Sahada

17 Şubat 2024

Miraç Kandili ve 6 Şubat Depremi Anma Mesajı

06 Şubat 2024

“2024 yılının daha bereketli bir yıl olacağına inanıyorum”

30 Aralık 2023

“2024 Bütçesi 85 Milyon Vatandaşımızın Bütçesidir”

25 Aralık 2023